Pages

Followers

Monday, April 13, 2009

CENCARU SUMBAT




BAHAN

6 ekor cencaru~dibelah bahagian belakang. Bersihkan
Garam
1/2 biji kelapa~ditumbuk/diblend separuh hancur
Limau nipis untuk perahan
Minyak untuk menggoreng

Bahan kisar
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sejemput udang kering
3 biji cili merah
8 biji cili api

Cara:
1. Ikan dilumur dengan garam di bahagian kulit luarnya
2. Campurkan bahan kisar dengan kelapa dan dibubuh sedikit garam dan perahan air limau nipis. Gaul biar sebati
3. Sumbatkan sambal kelapa ke dalam ikan di bahagian belah belakangnya
4. Panaskan minyak, goreng ikan sehingga kulit luarnya nampak garing.
5. Angkat dan hidangkan segera.
6. Untuk hiasan, letakkan hirisan limau nipis, daun saderi dan daun DILL

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...