Pages

Followers

Monday, April 13, 2009

DAGING MASAK LADA HITAM BERSAMA KANGKUNG




Bahan-bahan
1 kg daging - dipotong besar dan dihiris nipis
1 ikat kangkung - dipotong
sos tiram pedas
sos tiram masam manis
kicap pekat
Sedikit serbuk secubit rasa maggi
minyak untuk menumis
garam secukup rasa - tak masukkan pun tak ape sebab dah masuk kicap
sedikit gula
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit air untuk melembutkan daging

Bahan Hiris
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 ulas bawang putih

Cara:
1. Tumis bahan hiris hingga bangkit bau dan sikit garing
2. Masukkan daging, gaul bersama bahan tumis
3. Masukkan sedikit air sekadar untuk melembutkan daging.
4. Bila daging lembut, masukkan kicap, sos-sos tiram, secubit rasa maggi dan serbuk lada hitam. Gaul sebati
5. Biarkan kuah sikit pekat baru masukkan kangkung.
6. Bila kangkung layu, angkat dan hidangkan

1 comment:

  1. Alahai sedapnye daging ni... terasa lapar pulak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...