Pages

Followers

Thursday, April 9, 2009

GULAI DAGING BUMBANG NYIOR




Bahan-bahan:

Bumbang nyior dari 1 biji kelapa muda~dibelah, dipotong dan dihiris nipis bumbangnya yang lembut.
( direbus sehingga masak dan toskan)
1 kilo daging ~dipotong nipis atau ikut suka
5 ulas bawang merah ~diblend
5 ulas bawang putih ~diblend
1 inci kunyit ~ diblend
1 1/2 inci halia ~ diblend
1 inci lengkuas ~ diblend
10 biji cili kering ~ diblend
1 paket rempah kari
4 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis
3 kuntum pelaga hindi
1 kuntum bunga lawang.
minyak untuk menumis
santan dari 1 biji kelapa
garam secukup rasa
sedikit gula
1 keping asam gelugor



Cara Penyediaannya

1. Tumis bunga lawang,bunga cengkih, kulit kayu manis dan pelaga hindi sehingga naik bau. Masukkan bahan yang diblend dan rempah kari. Tumis sehingga garing.
2. Masukkan daging dan digaul sebati. Biarkan seketika sehingga daging layu. Masukkan kemancar santan dan asam keping dan biarkan daging empuk
3. Masukkan santan, garam, sedikit gula dan bumbang nyior. Biarkan kuah sedikit pekat dan naik minyak. Angkat dan hidangkan bersama nasi atau roti jala
P/S
Bumbang nyior boleh digantikan dengan ubi kentang, buah ara, ubi keling,nangka atau keladi

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...