Pages

Followers

Thursday, April 9, 2009

GULAI PUTIH @ GULAI BUKU BESAR



BAHAN-BAHAN~sukatan anggaran aje

1 1/2 kilo Daging~ potong besar ( supaya mudah empuk dan masak aye potong nipis)
Santan dari 1 1/2 biji kelapa ~ asingkan kemancar dan santan pekat.
garam secukup rsa
gula ikut suka
air limau nipis
3 biji kentang~dikupas kulit dan dipotong empat - nak masukkan banyak pun boleh

Bahan Tumis
3 labu bawang besar- dimayang
5 ulas bawang putih- dimayang
3 kuntum pelaga hindi
2 kuntum bunga lawang
1 potong kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 paket rempah kurma-dicampur sedikit air.
minyak untuk menumis

Cara membuatnya
1. Tumis bahan tumisan hingga layu dan bangkit baunya.
2. Masukkan rempah kurma, ditumis hingga garing.
3. Masukkan daging, kacau rata, tutup periuk dan biarkan seketika.
4. Masukkan santan kemancar. Biarkan sehingga daging empuk.
5. Masukkan santan pekat, garam, gula ( gulai ini sedikit manis, tapi terpulang pada cita rasa kengkawanlahhhh) dan kentang.
6. Masak sehingga kuah pekat dan daging benar-benar empuk ( tapi jangan sampai daging hancur)
7. Sebelum angkat, perahkan air limau nipis. Kacau rata dan angkat

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...