Pages

Followers

Sunday, April 5, 2009

KALIO AYAM ASAM PEDAS



Bahan
1 ekor ayam-dipotong kecil dan dibersihkan
1 biji kelapa- ambil santan pekat
1 keping asam keping
garam secukup rasa.

Bahan kisar
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 1/2 inci lengkuas
1 1/2 inci halia
4 batang serai-dihiris halus terlebih dahulu.
1 biji tomato masak
4 biji cili merah
8 biji cili api-kalau nak lagi pedas boleh ditambah
1 labu bawang besar

Cara:

1. Di dalam periuk, satukan bahan kisar, asam keping, garam dan ayam. Gaul rata.
2. Panaskan api dan didihkan sehingga ayam bertukar rupa ( jadi putih-tandanya dah hampir masaklah tu )
3. Masukkan santan dan dikacau rata. Biarkan mendidih selama 5 minit. Kecilkan sedikit api,
renehkan sehingga ayam masak ( pastikan tidak terlalu pecah minyak). Angkat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...