Pages

Followers

Thursday, April 9, 2009

KARI TERUNG


Bahan-bahannya
Terung~dibelah dua jangan putus
Santan
Garam secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
1 keping asam keping
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
3 biji pelaga hindi
3 kuntum bunga cengkih
1/2 paket rempah kari daging
1/2 paket rempa kari ikan

Bahan Kisar
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
10 biji cili kering~direndam terlebih dahulu
1 1/2 inci lengkuas
1 1/2 inci kunyit
2 inci halia

Cara membuatnya
1. Tumis Bunga lawang, pelaga hindi, bunga cengkih dan kayu manis sehingga naik bau
2. Masukkan bahan kisar, rempah kari, asam keping,garam dan kacau sehingga garing
3. Masukkan santan dan dikacau hingga mendidih
4. Bila kuah sudah sebati , masukkan terung dan dikacau sebentar.
5. Bila terung sudah masak, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...