Pages

Followers

Sunday, April 12, 2009

LIDAH LEMBU GORENG BERKICAP




Bahan-bahannya

Lidah lembu
Kicap pekat
Sedikit minyak masak untuk menumis

Bahan Hiris
4 Ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji cili hidup ( hubby guna cili hijau kelantan)
1 biji tomato sederhana masak
1 labu bawang besar

Untuk rebusan lidah
4 ulas bawang putih ~diketuk
sedikit garam
Air untuk merebus



Cara Membuatnya

1. Lidah lembu dibersihkan dan direbus bersama bawang putih dan sedikit garam sehingga masak. Kemudian dikupas kulitnya. Satu cara yang lain ialah lidah lembu dicelup ke dalam air panas sebentar dan dibuang kulitnya kemudian direbus bersama bawang putih tersebut sehingga masak.
2. Hiris lidah tersebut nipis-nipis dan dan digoreng sebentar dengan sedikit minyak.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih, cili hijau dan dikacau sehingga bawang sedikit garing.
4. Masukkan kicap dan dikacau lagi.
5. Akhirnya masukkan tomato. Kacau balikkan sekejap, rasai garamnya (kalau kurang masin boleh ditambah sedikit garam atau kicap) angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...