Pages

Followers

Monday, April 13, 2009

MASAK ASAM DAGING




BAHAN
1 kg daging~dihiris nipis
1 kuntum bunga kantan
Daun kesom
1 1/2 sudu ekstrak asam jawa dibancuh dengan sedikit air, Boleh tambah jika kurang masam
sejemput halba
2 sudu serbuk ketumbar
2 sudu serbuk jintan manis
2 sudu serbuk jintan putih
6 helai daun limau purut
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 sudu gula

Pes Rempah, dikisar
1 1/2 in halia
4 batang serai~dihiris halus
1 1/2 in lengkuas
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
10-15 biji cili kering~ boleh tambah untuk lebih pedas
2 biji cili merah
1/3 keping belacan

Cara:
1. Panaskan minyak, tumis pes rempah, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, halba, daun limau purut dan garam sehingga garing.
2. Masukkan daging, gaul biar rata,(Kalau terlalu kering boleh tambahkan sedikit air tak sampai 1/2 cawan) dan direnehkan sebentar sehingga naik minyak.
3. Masukkan air secukupnya (biar tenggelam daging tersebut) masak sehingga mendidih.
4. Masukkan bunga kantan, air asam jawa, daun kesom dan gula. Renehkan sehingga daging empuk atau kuah sedikit pekat.
5. Rasai garamnya dan angkat.
6. Sesuai dimakan dengan nasi atau roti canai.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...