Pages

Followers

Thursday, April 9, 2009

MASAK LEMAK REBUNG BERSAMA PERUT



Bahan-bahannya

1 perdu rebung segar ~ dicincang halus dan direbus
1/2 kilo perut lembu ~ dihiris nipis dan 3 inci panjang >>direbus hingga masak
santan dari 1 biji kelapa
asam keping
garam secukupnya
sedikit gula~tak nak masuk pun tak ape.

Bahan untuk diblend

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
9 biji cili kering
1 1/2 inci kunyit( kunyit serbuk pun boleh )
1 inci lengkuas
2 batang serai
sejemput biji ketumbar
sejemput udang kering ~direndam hingga lembut
1 biji tomato
2 biji cili merah
7 biji cili api ( kurangkan jika tak nak pedas )

Cara Penyediaannya
:~ Dalam periuk, satukan santan, bahan yang diblend dan asam keping, masak hingga kuah mendidih.
~Masukkan garam, rebung dan perut yang telah direbus. Masak hingga sedikit pekat dan keluar minyak. Boleh dihidangkan bersama nasi, sambal belacan+ ulam dan ikan kering.Boleh juga dimakan dengan roti (kalau dah tak ada nasi)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...