Pages

Followers

Thursday, April 9, 2009

SAMBAL BELACAN SPECIAL


CARA PENYEDIAAN

1. Cili api+cili merah+cili hijau+cili kering yang telah direndam dengan air panas+ bawang merah yang dibakar+bawang putih yang dibakar+ belacan yang dibakar+sejemput bawang merah goreng+sejemput bawang putih goreng+sejemput bawang besar goreng~kesemuanya ditumbuk separuh lumat.

2. Masukkan garam + gula+ hirisan nenas masak( 1/2 ditumbuk separuh lumat)

3. Masukkan air perahan limau kasturi/limau nipis+hirisan belimbing buluh.

2 comments:


  1. err ...dek!

    dalam no.1 tak da bagi bilangan/kuantiti!

    ni nak kenak cuba berberapa kali agaknya!

    namun terima kasih!

    ReplyDelete
  2. oh sorry ye baru perasan ade komennya... sukatan cili ikut suka kepedasan masing2..cuma cili kering kena banyak mungkin 15 biji berbanding cili api 10 biji, cili hijau 3 biji, cili merah 5 biji....bwng merah 2 biji dibakar, bawang putih 2 biji dibakar kemudian dibersihkan...belacan 2 inci dibakar......harap anda ' orang bujang tua ' berpuas hati ye!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...