Pages

Followers

Thursday, April 9, 2009

SAMBAL IKAN



SAMBAL IKAN
Resepi tradisi makanan kelantan

Bahan-bahannya
4 ekor ikan kembung~dibersihkan dan dibakar, diambil isinya
Daun gelugor ~dilayur di atas api sehingga layu ( boleh juga digunakan buah mangga muda( ini yang paling sedap),air limau purut, buah cermai,atau buah2an lain yang masam apple misalnya
10 biji cili api ( kalau nak lagi pedas boleh tambah)
Garam secukup rasa( biar masin sikit sbb nak cicah dengan ulam)

Cara membuatnya
1. tumbuk cili api hingga lumat
2. Masukkan daun gelugor, tumbuk sehingga lumat
3. Masukkan isi ikan dan ditumbuk sehingga lumat. Gaul rata dan hidangkan dengan kacang dan timun.
4. Ia juga sesuai dicicah dengan kerdas.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...