Pages

Followers

Sunday, April 12, 2009

SUP BURUNG PUYUH ALA THAI




BAHAN-BAHAN
6 ekor burung puyuh~dipotong dua bahagian
1 bunjut sup tulang
2 inci kulit kayu manis
2 biji pelaga hindi
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 pelepah batang saderi~dipotong nipis
2 labu bawang besar~dibelah empat
3 biji tomato~dibelah empat
9 biji cili api thai~diracik( boleh kurangkan dan boleh ditambah)
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan Hiris/Racik

5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 inci halia
2 inci lengkuas

Untuk hiasan
daun saderi~diracik
daun bawang~diracik
cili api~diracik
Bawang goreng.
Limau nipis


Cara membuatnya

1. Tumis sekejap perkakas kasar( kayu manis, pelaga hindi, bunga cengkih dan bunga lawang) dan sup bunjut. Masukkan bahan hiris dan tumis sehingga garing.
2. Masukkan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih selama 10 minit.
3. Masukkan burung puyuh, dikacau dan biarkan sehingga burung puyuh masak
4. Masukkan saderi, bawang besar, tomato dan garam. Kacau seketika. Angkat dan hidangkan
5. Taburkan daun bawang, daun saderi,bawang goreng dan perahkan asam limau sebelum dimakan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...