Pages

Followers

Wednesday, May 27, 2009

JUS TIMUN BETIK MANGGA


SALAM KEMBALI

WAKTU BALIK DRI KELANTAN, AKAK SINGGAH DI GERAI TEPI JALAN. CADANGAN NAK BELI MANGGA SIKU RAJA ATAU MANGGA LEMAK. TAPI BILA PANDANG TIMUN BETIK AKAK TERUS BELI SEBIJI. SAMPAI MELAKA, AKAK CUBA BUAT JUS TIMUN BETIK BERSAMA BACANG YANG DIBERI OLEH SEORANG PENJAGA WAKTU ZIARAH RUMAHNYA. BAGI ORANG KELANTAN DIPANGGIL TIMUN BETIK KERANA BUAHNYA SEAKAN BETIK. ISINYA SEAKAN TIMUN. IA SEIRAS DENGAN HONEY DEW TAPI TEXTURENYA HALUS DAN SIKIT TAWAR. KERANA ISINYA YANG TAWAR ITU LAH AKAK BLEND JADIKAN JUS. MEMANG SEDAPPPPPP............

BAHAN
3 HIRISAN TIMUN BETIK
2 HIRISAN BUAH BACANG/QUININ/MANGGA
GULA SECUKUPNYA
SUSU
AIS

CARA
BLEND KESEMUANYA KECUALI AIS. MASUKKAN KE DALAM GELAS DAN MASUKKAN AIS. SEDIA UNTUK DIMINUM. KALAU NAK JADIKAN AIS BLENDED, BLENDKAN KESEMUANYA SEKALI.

MEMANDANGKAN TIMUN BETIK MASIH BANYAK, AKAK SIMPAN DALAM FREEZE DAN AKAK KELUARKAN. DIPOTONG, KEMUDIAN AKAK MASUKKAN GULA DAN SUSU. MAKAN TERUS. TIMUN BETIK MAKAN DENGAN GULA SEJUK2 MEMANG SEDAP. TERINGAT MASA KECIK2 DULU, MAK MEMANG SUKA TANAM TIMUN BETIK NI. JADI CARA MAKANNYA ITULAHH DENGAN GULA SAHAJA. SEJUK SAMPAI KE ANAK TEKAK. AKAK TAK PASTI SAMADA BELAH2 PANTAI BARAT NI ADE BUAH TIMUN NI DAN APE NAMA YANG DIA ORANG PANGGIL. WALLAHUA'LAM.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...