Pages

Followers

Friday, June 26, 2009

AYAM PANGGANG D LEGEND



Kita sudah semakin hampir mengakhiri bulan Rejab. Sudah sempurnakah puasa anda pada tahun lepas? sudahkah bersedia untuk menghadapi puasa ramadhan yang akan menjelang? Sebagai persediaan menyambut Bulan Ramadhan yang mubarrak, elok kiranya berbaik2 dengan Bulan Rejab dan Sya'ban dulu........berpuasa lah sunat Rejab dan Sya'ban.

Menu yang akak paparkan di sini adalah ayam panggang. Menu terhasil bila akak menginap di Hotel Legend Kuala Lumpur cuti sekolah yang lepas. Adalah bawak bahan2 asas sikit untuk masakan. Teringin nak makan ayam panggang yang ade sikit kelainan. Jadi pagi2 bergegas pegi pasar di Chow Kit. Beli ayam sekor sederhana besar.. Jadi mula lah operasi memanggang ayam. Akceli alat panggangnya tak ade, jadi akak gunakan microwave yang disediakan oleh hotel.......boleh tahannnn. Anak-anak laju jer makan, maklum lah mungkin perut lapar sebab lama dok berendam kat kolam..

MASAK DALAM PERIUK DULUUUU....


AYAM PANGGANG D LEGEND

Bahan
1 ekor ayam, dibersihkan
1 keping asam gelugor

Bahan perap
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2" halia
1/4 belacan
1 batang daun saleri
4 batang serai~ dihiris
4 biji cili merah
12 biji cili api
1 biji tomato
kesemuanya dikisar halus
gula secukupnya
garam secukupnya
santan pekat dari sebiji kelapa

Cara:
1. Satukan kesemua bahan perap di dalam periuk. Masukkan ayam dan perap selama 2 jam.
2. Setelah itu, panaskan periuk perapan ayam tadi sehingga ayam masak dan kuah pekat.
3. Angkat ayam dan grill di dalam microwave sehingga kekuningan.
4. Angkat dan hiaskan dengan kuah pekat tadi atau dicecah dengan kuah pekat tadi
p/s: kuah pekat boleh tahan untuk beberapa hari. Boleh jugak dijadikan tumis nasi kerabu.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...