Pages

Followers

Wednesday, June 3, 2009

KARI HITAM DAGING


Salam kembali

Masih mood daging. Nak habiskan daging dalam simpanan. Ingat akak nak masak kari yang biasa akak masak. Tapi bila tengok 1 bahan tak ade, iaitu lengkuas ( malas nak pegi korek...jenis manja..biasa hubby yang tolong korekkan lengkuas untuk akak..hihihihi )Jadi mulalah daku membuat eksperimen acu cuba try test sedap ke tak sedap...( bolehlah buat bila hubby tak ade..hihihihi )so yang paling senang akak gantikan lengkuas dengan serai......apa jadik ye! Tengah elok masak, dok fikir pulak, kalaulah akak masukkan kicap dengan kerisik ( cadang beli kerisik nak buat rendang~datang malas pulak..)ape jadikkk....ahh tawakkal aje lahhh...ahakk. Tengok gambarnya bagaimana agaknya??????? Jom layan resepinyerrrr........



Bahan
1 kg daging
1/2 cawan kicap pekat
1 paket rempah kari ( akak guna raja kari faizah )
2 sudu kerisik
1 paket santan pekat
1 keping asam keping
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
1 sudu serbuk kunyit
sedikit air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Bahan Kisar
7 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
10 biji cili kering
3 batang serai

Cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bunga cengkih, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, rempah kari+ sedikit air, serbuk kunyit dan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan sedikit air, asam keping, garam dan daging yang dihiris nipis. Kacau sebati sehingga daging separuh masak. ( biasa akak buat sampai naik minyak, tapi kali ini akak tak tunggu lama )
3. Masukkan air sekali lagi sehingga menenggelamkan daging. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan santan pekat, kacau dan biarkan daging empuk
5. Masukkan kicap, gula dan kerisik. Kacau biar sebati. Kecilkan api dan biarkan sehingga kuah sedikit pekat.
6. Angkat dan hidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi atau roti


CUBALAHHHHH.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...