Pages

Followers

Saturday, October 9, 2010

DAGING MASAK ASAM NANAS

DAGING MASAK ASAM NANAS
Sumber: cek de sam



Bahan-bahan:

125ml cawan minyak
1 kg daging lembu, dipotong-potong
180ml air asam diperah drpd 2 sd besar asam jawa
1 batang serai, dititik
1 cm lengkuas, dititik
3 helai daun limau purut
Garam
Gula
1 tin nanas – sliced – if nak pakai nanas segar pun boleh iaitu ½ biji nanas ( akak rebus nenas+kunyit terlebih dahulu) 

Bahan kisar:

2 biji bawang besar
2.5cm halia
2.5cm kunyit hidup
2 sd besar belacan
10-15 cili kering – terpulang kepada masing2 nak pedas boleh tambah lagi
1 sd besar ketumbar biji – digoreng tanpa minyak ( akak guna serbuk ketumbar dan disangai)


Cara:

1.Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
2.Masukkan daging dan balik-balikkan sehingga rata.
3.Apabila daging kecut sedikit, tambah air asam,serai,lengkuas,daun limau purut, garam dan gula.
4. Masak sehingga daging empuk, kemudian masukkan nanas. Kacau rata-rata dan renihkan sehingga kuah pekat.

P/s: akak tumis semua bahan termasuk serai dan daun limau purut bersama bahan kisar

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...