Pages

Followers

Saturday, October 9, 2010

SIAKAP PERCIK MERAH



SIAKAP PERCIK MERAH
Bahan
1/2 bahagian ikan siakap~aye ambik bahagian ekor
RM1.00 santan pekat
1 keping asam keping
garam
gula
sedikit air

Bahan kisar
15 biji cili kering~dipotong dan direndam dengan air panas
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 batang serai ~dihiris terlebih dahulu
1 1/2 inci halia

Cara:
1. Masukkan santan pekat, sedikit air dan bahan kisar ke dalam kuali.
2. dikacau2 selalu supaya kuah tidak berketul
3. masukkan asam keping, garam dan gula dan direnehkan sebentar
4. Bila sudah pekat dan naik minyak, angkat.
5. Ikan dibersihkan dan dikelar kemudian dibakar
6. Bila ikan sudah masak, lumurkan kuah percik ke atasnya dan dibakar seketika.
7. Angkat dan curahkan kuah percik ke atas tadi. Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...