Pages

Followers

Monday, October 11, 2010

UBI REBUS BERSAMBAL BILIS

Salam Semua

Ubi rebus tak pernah dilupakan walaupun kita berada di zaman cyber. Memang sedap kalau dimakan dengan sambal ikan bilis atau sambal sotong atau dicecah dengan budu. Ada yang masak lemak kuning.Kalau zaman akak kanak2 dulu mak cuma rebus ubi dan dimakan dengan kelapa parut campur sedikit garam. Perghh memang kenyang.

Akak masukkan resepi sambal ikan bilis ni walaupun akak tau ramai kawan2 lebih pakar membuatnya.

SAMBAL IKAN BILIS

Ikan bilis yang halus~digoreng hingga garing-boleh juga digantikan dengan sotong kering(direndam terlebih dahulu, kemudian direbus bagi lembut)

1 kiub perencah ikan bilis/2 sudu teh serbuk perencah ikan bilis

1 keping asam gelugur

garam secukup rasa

gula secukupnya.

minyak untuk menumis

sedikit air



Bahan kisar

4 ulas bawang putih

5 ulas bawang merah

2 labu bawang besar

15-18 biji cili kering~diblend berasingan.
Cara:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar kecuali cili kering sehingga garing.

2. Masukkan cili kering, dan ditumis sehingga cili kering garing.

3. Masukkan asam keping, garam, serbuk perencah ikan bilis dan gula. Gaul sebati, kecilkan api dan renehkan sebentar

4. Masukkan ikan bilis, gaul rata dan masukkan sediki air, kecilkan api dan renehkan sehingga pecah minyak/ sambal jadi mesra dengan ikan bilis. Angkat. Hidangkan segera.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...