Pages

Followers

Monday, December 26, 2011

PETUA-PETUA

Salam semua

akak dapat beberapa petua dari rakan FB Mofabisa. Ni dia petuanya moga jadi panduan.

 1. Menghindari Lalat
Ambil sedikit cecair peluntur dan titiskan pada kain buruk tanpa mencampurkannya dengan air. Selepas itu lapkan kain tersebut pada sekitar ruang dapur anda seperti meja makan, kabinet serta dapur memasak, juga pada tempat-tempat lain yang anda rasakan perlu. Lalat pasti akan berkurangan.
2.  Menghilangkan kerak pada periuk

Kerak pada periuk memang susah untuk dibersihkan. Biasanya anda perlu menggosok dengan kuat dan berkali-kali agar kerak itu dapat ditanggalkan. Ambil kulit ubi kentang, kemudian rebus kulit kentang dan periuk yang ada kerak itu selama 15 minit. Setelah air rebusan itu panas, kerak yang melekat di periuk akan tertanggal dengan sendirinya. Kemudian, mudahlah untuk anda membersihkan periuk tersebut.










PETUA MENJERNIHKAN MINYAK MASAK YANGTELAH DIGUNAKAN

Minyak masak yang sudah digunakan akan menjadi keruh warnanya. Untuk menjernihkannya, goreng kerak nasi di dalam minyak. Minyak itu akan menjadi jernih semula.
PETUA MELEMBUTKAN DAGING

Daging yang liat masih boleh dilembutkan dengan pelbagai cara. Sebelum anda perap atau rebus, biarkan daging setongkol untuk mengekalkan kandungan air di dalamnya. Jangan dipotong-potong atau dikerat kebahagian yang lebih kecil kerana daging akan kecut dan hilang air dalam jumlah yang banyak.


1. Mengikut secara tradisi, sediakan sebiji betik atau nenas muda untuk dagin
g lebih kurang 3 kilo. Kisar nenas atau betik. Perapkan bahan tersebut dengan daging dan simpan selama 1 jam. Selepas itu, bersihkan daging dan bolehlah anda potong mengikut citarasa masing-masing.

2. Potong buah betik atau nenas. Kemudian rebus bersama dengan daging hingga mendidih. Angkat dan asingkan kedua-dua bahan tersebut. Setelah sejuk bolehlah dipotong mengikut kegemaran masing-masing.

3. Rebus daging bersama-sama pati santan kelapa hingga mendidih. Untuk sekilo daging, gunakan sebiji kelapa. Selain mengempuk, daging juga lebih berasa lemak dan enak kerana telah diserap santan ke dalamnya. Terdapat cara lain melembut daging, kini menggunakan serbuk yang diperbuat daripada betik dan nenas yang boleh didapati di sesetengah pasar raya.
Petua Membeli Limau Nipis

1. Pilih limau nipis yang baik berdasarkan kulitnya. Kulit limau yang baik berwarna hijau gelap. Kulitnya elok, tidak rosak dan keras. Jangan menekan kulit limau dengan jari kerana kulitnya nipis sahaja dan limau akan rosak.


2. Ambil sebiji limau dan tinbangkan di atas tapak tangan. Jika terasa berat bererti kandungan airnya tinggi.


3. Limau nipis yang kulitnya berwarna hijau kekuningan biasanya tidak mengandungi biji.

4. Limau nipis yang belum dipotong boleh disimpan di tempat buahan-buahan dalam suhu bilik untuk beberapa hari. Tetapi jika disimpan ditempat salad di dalam peti ais, ia boleh bertahan sehingga 3 minggu.

5. Limau nipis yang telah dipotong juga boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan membungkusnya di dalam plastik pembungkus.

Kandungan Zat Pemakanan Limau Nipis

a) Kandungan asidnya sangat tinggi. Oleh itu ia sering digunakan dalam sajian mentah seperti untuk daging dan ikan mentah.

b) Ia juga boleh menghilangkan bau hanyir ikan dan boleh digunakan sebagai bahan perasa.

c) Ia mampu membakar lemak-lemak yang boleh menurunkan berat badan seseorang. Walau bagaimanapun ia tidak sesuai untuk perkembangan mental kerana ia akan menyebabkan seseorang itu mudah lupa.









Petua Untuk Menyimpan Cendawan Lebih Lama

Cendawan yang dibeli di pasar biasanya dipaket di dalam plastik. Jika anda hanya pergi ke pasar seminggu atau 2 minggu sekali, sukar menyimpannya kerana ia mudah busuk. Oleh itu, selepas membeli cendawan keluarkan dari plastiknya dan elakkan ia terkena air. Bungkus cendawan itu dengan kertas surat khabar dan simpan di dalam peti sejuk. Jika disimpan di dalam plastik, cendawan itu akan bernafas dan mengeluarkan air dan menyebabkan ia membusuk. Jika dibalut dengan kertas akhbar, cendawan itu gagal bernafas dan ia akan tahan lebih lama iaitu kira-kira 5 hingga ke 7 hari.



Friday, December 23, 2011

PASTA GORENG TOM YAM

Salam semua 
Seronok bila ada cuti begini terutama bila cuti umum jatuh pada hari Ahad. so Isnin dapat 1 hari lagi cuti. huhuhuhu.... so dapatlh update sikit ape yang patut.
kali ni akak nk share resepi Pasta. 
Biasanya beli sos yang dah siap. Panaskan sos tu tabur jer atas pasta. Tapi kali ni akak try goreng stail tom yam pulak. Ok juga rasanya. Ni resepinya: 


BAHAN 1 paket pasta yang besar ( direbus sehingga lembut )tos dan ketepikan 
1 Kiub tom yam minyak untuk menumis 
garam secukup rasa
3 helai daun limau purut 
Fish ball- ikut suka 
fish cake - ikut suka 
Udang segar 
Ayam - dihiris kecil2 
Daging - dihiris 
Kobis - diracik halus 
Bahan kisar 
7 ulas bawang merah 
7 ulas bawang putih 
1' halia 
3 batang serai - dihiris nipis 
7 biji cili kering 
5 tangkai cili api 
3 biji cili merah 

Cara 
1. Panaskan kuali. Masukkan sedikit minyak. Tumis bahan kisar dan kiub tom yam hingga naik bau dan sedikit garing. 
2. Masukkan daun limau purut, sedikit air,udang segar, hirisan ayam,daging, fsh ball, fish cake dan biarkan mendidih. 
3. Bila daging empuk, masukkan kobis,kacau dan biarkan sebentar. Masukkan garam dan akhir sekali masukkan pasta.
4. Bila dah digaul sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan.Hiaslah ikut suka. Selamat mencuba.

Wednesday, December 21, 2011

STRAWBERRY CHEESE CAKE.

Salam Semua.
 Hendak memulakan sesuatu memang susah. Tambah pulak bila Internet pulak low dan lappy meragam. Dok hanging satu macam. Bila melawat blog rakan2 blogger yang lain, perasaan untuk update datang membuak-buak. Tapi bila dah ade masa sikit untuk update, mulalah mcm2 masalah yang datang. Hari ni alhamdulillah rasanya ok kot kalau akak update. Harap-harap begitulah.

Sewaktu akak balik dari kursus di Genting Highland tempoh hari, akak ada beli beberapa paket buah strawberry. Bila merasa sikit buah tu, rasanya sikit masam. Jadi akak terpikir apakata kalau akak buat kek guna buah strawbery ni. Apa rasanya ye! Biasanya kita guna jemnya sahaja atau buahnya hanya dibuat hiasan kek sahaja. Jadi, mulalah eksperimen akak. Satu akak bakar sebagai kek biasa dan satu lagi akak masukkan ke dalam acuan muffin. Ni dia resepinya:




STRAWBERY CHEESE CAKE.
Bahan
250gm mentega
1/3 cream cheese
7 biji telur saiz sederhana
1/2 cawan gula aising
1/2 cawan gula perang
1 cawan susu cair ( susu tepung + air suam )
1 paket strawberry(15-20 biji) - dihiris memanjang
1 sudu serbuk kulit kayu manis
1 sudu perisa strawberry
2 cawan tepung naik sendiri
1 biji lemon, diambil kulitnya dan diracik halus


 
Cara
1.  Pukul mentega bersama cream cheese, gula aising dan gula perang hingga kembang.
2.  Masukkan telur sebiji demi sebiji dan dipukul hingga rata.
3.  Masukkan susu dan tepung secara selangseli.
4.  Masukkan kulit lemon,serbuk kulit kayu manis dan buah strawberry. Kaubbalikkan sehingga rata.
5.  Masukkan ke dalam acuan kek. Bakar 170 C selama 30 minit
6. Untuk acuan muffin, masukkan 3/4 adunan ke dalamnya dan bakar 170 C selama 15-20 minit.

Untuk topping
1 buku cream cheese
3/4 cawan gula perang ( ni kes gula aising sudah kehabisan )
1 sudu besar Esen Vanila

Cara:
Pukul creem cheese bersama gula perang dan esen vanila hingga kembang dan lembut. 
Sapukan ke atas kek dan hiasla ikut suka
selamat mencuba






Tuesday, December 13, 2011

UKURAN CAWAN KE GRAMS

Salam Semua Info di bawah cukup membantu bg yang suka membaking. Terima kasi kepada Sri Anda Sallah kerana sudi share info yg berguna ini.


Ukuran CAWAN ke GRAMS untuk membaking Use these charts to convert measurements from US cups to grams for common baking ingredients.

All-purpose Flour and Confectioners' Sugar (Icing or powdered Sugar)
Cups to Grams
1/8 cup=15 grams
1/4 cup=30 grams
1/3 cup=40 grams
3/8 cup=45 grams
1/2 cup=60 grams
5/8 cup=70 grams
2/3 cup=75 grams
3/4 cup=85 grams
7/8 cup=100 grams
1 cup=110 grams


Granulated, Superfine or Caster Sugar
Cups to Grams
1/8 cup=30 grams
1/4 cup=55 grams
1/3 cup=75 grams
3/8 cup=85 grams
1/2 cup=115 grams
5/8 cup=140 grams
2/3 cup=150 grams
3/4 cup=170 grams
7/8 cup=200 grams
1 cup=225 grams


Butter or Margarine
Cups to Grams
1/8 cup=30 grams
1/4 cup=55 grams
1/3 cup=75 grams
3/8 cup=85 grams
1/2 cup=115 grams
5/8 cup=140 grams
2/3 cup=150 grams
3/4 cup=170 grams
7/8 cup=200 grams
1 cup=225 grams


Light, Golden or Dark Brown Sugar
Cups to Grams
1/8 cup=25 grams
1/4 cup=50 grams
1/3 cup=65 grams
3/8 cup=75 grams
1/2 cup=100 grams
5/8 cup=125 grams
2/3 cup=135 grams
3/4 cup=150 grams
7/8 cup=175 grams
1 cup=200 grams


Unsweetened Cocoa Powder
Cups to Grams
1/8 cup=15 grams
1/4 cup=30 grams
1/3 cup=40 grams
3/8 cup=45 grams
1/2 cup=60 grams
5/8 cup=70 grams
2/3 cup=75 grams
3/4 cup=85 grams
7/8 cup=100 grams
1 cup=125 grams


Cake Flour
Cups to Grams
1/8 cup=10 grams
1/4 cup=20 grams
1/3 cup=25 grams
3/8 cup=30 grams
1/2 cup=50 grams
5/8 cup=60 grams
2/3 cup=65 grams
3/4 cup=70 grams
7/8 cup=85 grams
1 cup=95 grams


Sliced Almonds
Cups to Grams
1/8 cup=10 grams
1/4 cup=20 grams
1/3 cup=25 grams
3/8 cup=30 grams
1/2 cup=40 grams
5/8 cup=50 grams
2/3 cup=55 grams
3/4 cup=60 grams
7/8 cup=70 grams
1 cup=80 grams


Ground Almonds
Cups to Grams
1/8 cup=25 grams
1/4 cup=50 grams
1/3 cup=65 grams
3/8 cup=75 grams
1/2 cup=100 grams
5/8 cup=125 grams
2/3 cup=135 grams
3/4 cup=150 grams
7/8 cup=175 grams
1 cup=200 grams


Flaked Coconut
Cups to Grams
1/8 cup=10 grams
1/4 cup=20 grams
1/3 cup=25 grams
3/8 cup=30 grams
1/2 cup=40 grams
5/8 cup=45 grams
2/3 cup=50 grams
3/4 cup=60 grams
7/8 cup=65 grams
1 cup=75 grams


Grated Coconut
Cups to Grams
1/8 cup=10 grams
1/4 cup=25 grams
1/3 cup=35 grams
3/8 cup=40 grams
1/2 cup=50 grams
5/8 cup=60 grams
2/3 cup=65 grams
3/4 cup=75 grams
7/8 cup=85 grams
1 cup=100 grams

Friday, November 4, 2011

Thursday, October 13, 2011

SANDWISH MAYONIS EGG

Salam semua
Untuk celoteh klik http://juariahhjyunus.fotopages.com/

SANDWISH MAYONIS EGG
Bahan
4 biji telur
2 sudu besar mayonis 
1 sachet keju McD
sedikit garam
1 sudu besar minyak

Hiasan
Epal merah dihiris bulat nipis
daun saleri.

Cara
1, Telur bersama mayonis dan garam dicampurkan dan dipukul.
2. Masak telur dengan sedikit minyak. Bila hampir keras, hancur2kannya menjadi scrambled. Taburkan keju Mc D. gaul rata
3. Hidangkan bersama roti bakar, epal merah dan daun saleri

Sunday, October 2, 2011

MASAK LEMAK SOTONG BERSAMA CENDAWAN DAN SOSEJ.

Salam semua


Hari ni akak mencuba try test dan melakukan eksperimen untuk masak lemak sotong. Memandangkan sotong yang sederhana besar cuma ade 5 ekor jer maka akak terpandang cendawan. Dalam hati apa kata akak masukkan cendawan bersama sotong untuk masak lemak. Mesti best! Sewaktu memblend bahan untuk masak lemak akak terpandang 'lagi' sosej berkeju di atas meja, apa kata'lagi' kalau akak masukkan sosej ni sekali. So nanti jadi omputeh separuh melayu kelantan separuh. Bila dah siap masak, alamak... sedap jugak. Rasa sosej berkeju, rasa sotong dan cendawan yang kenyal di samping rasa kentang yang emmmph...kalau ade yang berani mencuba, cubalah resepi akak ni....

MASAK LEMAK SOTONG BERSAMA CENDAWAN DAN SOSEJ

BAHAN
5 ekor sotong dibersihkan dan dipotong bulat.
1 paket cendawan - disiat jadi dua
2 biji kentang dibuang kulit dan dipotong panjang
6~4 biji sosej berkeju dibelah 4, 2 biji dibiarkan saja
3 biji cili merah - dibelah dua
santan dari sebiji kelapa
asam keping 1 keping
garam secukup rasa

Bahan kisar
1 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
1 sudu ketumbar biji
1 1/2 inci lengkuas
6 biji cili kering
6 ulas bawang merah

Cara
1. Masak santan bersama bahan kisar, asam keping sehingga mendidih. Kacau2kan selalu supaya tidak berketul
2. Masukkan sosej, kentang, cendawan dan sotong. Kacau dan biarkan semuanya masak.
3. Masukkan garam dan kecilkan api dan biarkan selama 5 minit supaya semuanya sebati.
4. Angkat dan hidangkan.

Thursday, September 29, 2011

SAGU MUTIARA

Salam

Akak suka kuih sagu ni sedap rasanya memang sedap dengan rasa wangi daun pandan dan bunga cengkih.

Resepinya akak main campak2 aje tak ade sukatan. Cuma sediakan:
Bahan 1
sagu biji
Air daun pandan
Semua dicampurkan dan dimasak sehingga sagu kembang/masak. Boleh ditambahkan air jika sagu belum masak.

Bahan 2
Untuk sirapnya
gula melaka manis ikut suka
sedikit gula pasir
1@2 kuntuk bunga cengkih
sedikit garam

Kesemuanya dimasak bersama sehingga gula melaka hancur dan pekat menjadi sirap


Cara Hidang
susu cair
sirap gula
sagu yang telaj dimasak

Sudukan sagu ke dalam mangkuk. Curahkan susu cair ke atasnya kemudian baru curahkan sirap. Jemput makan

Thursday, July 21, 2011

MASAK BIASA-BIASA AJE

Salam semua,

Akak upload lagi masakan lama akak...Masak simple2 saja... Ikan Masak Serai.Lauk ni kalau makan dengan nasi panas-panas, ada ulam sikit, budu memang menambah-nambah makannya....laju jer tanpa sedar habis 2 pinggan. Kih kih kih kih......

Yang ni pulak Ikan Bawal 4 Rasa. Masuk semua, cili sos, tomato sos, tiram sos dan asam boi. Memang sedap... ada masam2 manis lain sikit dengan ikan masam manis.........

Akak cadangkan bagi yang sibuk macam akak ni, kalau tak sempat nak masak, cukuplah masak ikan dengan serai ni... cebur aje..Sama jugak dengan ikan 4 rasa ni..memang cepat dan lazat. Boleh kombain dua menu ni untuk hidangan berbuka atau bersahur. Pasti menjilat jari....yum yum yummmy. Biasa2 tapi sedap

Thursday, July 14, 2011

CUCUR KUCAI

SALAM SEMUA

Masa cukup cemburu dengan akak. Blog sampai penuh bersawang. Ada kesempatan sikit ni akak just nk tayang cucur kucai yang akak buat baru ni. Kebetulan kawan berikan sedikit kucai, jadi fikir punya fikir, elok kalau akak cuba try test buat cucur pulak. selalunya masak dengan telur je kucai ni....Cukup senang untuk membuatnya..ni resepi agak2 jer.. buat cucur ni cebuir2 jer senmang cuma jangan terlebih garam sudah..
CUCUR KUCAI

Bahan

1 ikat kucai - dipotong sepanjang 2" atau 3"
tepung gandum
sedikit air
1 biji telur
1 sudu makan soda bikarbonate
1 labu bawang besar - dihiris nipis
sedikit garam
sedikit maggi secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara:
Semua bahan disatukan. jadikan adunan seperti cucur biasa. Panaskan minyak. Sudukan adunan dan goreng dengan minyak yang penuh. Bila sudah kekuningan, angkat. Hidangkan dengan sos. Tapi kalau makan gitu pun sodaaap. 


Sunday, May 1, 2011

VADAI

Salam semua

Ini antara makanan yang akak suka. Kalau pegi pasar malam inilah antara yang akak beli selain rangka ayam goreng celup tepung. Suka kalau makan bersama cili hijau. Ahakss

Selalu kalau teragak nak makan buatan sendiri, maka 'riuhlah' dapur akak tu dengan bunyi blender. Apa tidaknya guna blend kering. Tengoklah vadai akak ni.....

nak resepi vadai akak? simple aje resepi akak...
Bahan Asas
kacang dal~direndam hingga kembang kemudian diblend separuh hancur
sedikit garam
beberapa biji cili hijau
minyak untuk menggoreng

bahan hiris/cincang

1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
6 biji cili kering
2 tangkai daun kari

Cara

1. Gaulkan bahan hiris bersama kacang dal yang sudah diblend
2. Rasakan garamnya.
3. Ambil sedikit adunan, kepal2 dan bentukkan bulat leper di tapak tangan. Masukkan ke dalam minyak yang sudah dipanaskan. Goreng sehingga kekuningan
4.Enak dimakan bersama cili hijau

JEMPUT MAKAN!!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...