Pages

Followers

Monday, March 12, 2012

BLACK BEAUTY CHOC MOIST CAKE

 Salam semua,

Kek yang cukup menguja minda dari:
( Group REks FB )
BLACK BEAUTY CHOC MOIST CAKE


250g butter
150g jem (saya guna apricot jem)
150g gula castor
4 biji telur B
230g tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil nescafe
200g air panas # @ 200g susu segar berperisa coklat
50g coklat masakan #
1 sudu besar choc emulco

Cara-cara :
Sediakan loyang bersaiz 9 inci.
Sapu marjerin
Campurkan coklat masakan dengan air panas
Biarkan sejuk
Panaskan oven bersuhu 150 darjah
Pukul butter, gula dan jem sehingga putih
Masukkan telur sebiji demi sebiji
Masukkan coklat emulco
Masukkan ,nescafe, tepung berselang dengan air coklat @ susu segar
Kacau secara kaub balik sehingga rata
Masukkan ke dalam loyang
Boleh dibakar sehingga masak


COKLAT GANACHE
By : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah SAJI
Mac 2012
Sumber :Azlita Masam Manis
Bahan Ganache Coklat
300 gm krim tenusu
30 gm sirap glukos
500 gm coklat gelap ~ hiris halus

Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap
kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...