Pages

Followers

Tuesday, March 13, 2012

ORANGE CHICKEN PAPRIKA

( Group REks FB )
http://rohaisha.blogspot.com/2012/03/orange-chicken-paprika.html

ORANGE CHICKEN PAPRIKA
Resepi: Majalah SEDAP

Bahan:
1 ekor ayam,potong 16 bahagian (saya guna 800gm ayam)
2 sudu makan sirap oren (cth:sunquick)
3 sudu makan madu
2 sudu makan kicap Inggeris (saya guna kicap cair soya)
1 labu bawang besar| dipotong panjang besar
1 biji lada benggala merah | potong memanjang (saya guna 1/2 biji)
1 biji lada benggala hijau | potong memanjang (saya tak guna)
1 biji lada benggala kuning | potong memanjang (saya guna 1/2 biji)
1 sudu teh garam
2 sudu teh lada hitam kasar
200ml air (saya kuramgkan)
3 sudu makan mentega tawar (guna mentega biase)

Cara membuatnya :
1.Lumur ayam dengan sunquick, madu dan kicap Inggeris.Perapkan lebih selama 1 jam dalam peti sejuk.
2.Bakar ayam dengan menggunakan api bawah suhu ketuhar 170 drjh C selama 20 minit sehingga kecoklatan.
3.Panaskan mentega.Tumis bawang besar sehingga terbit aroma.Masukkan ayam dan baki rempah bakar.Masukkan garam dan lada hitam.Kacau rata.
4.Tuangkan air.Masak hingga menyerap.Sebelum diangkat, masukkan lada benggala.Kacau sehingga agak layu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...