Pages

Followers

Monday, March 12, 2012

PULUT PANGGANG


Salam Semua

 
Rohana Sulaiman sering menampilkan masakan yang menyelerakan dalam group Resepi Eksperimen Facebook.. 
14/2/2012
Salam teman dn selamat pagi semua. Hari ini sarapan dng.....PULUT PANGGANG

Beras Pulut

Serunding
Daun Pisang

Tanak pulut saperti biasa... ambil sa helai daun pisang yg sudah di potong dan bersihkan.......letak pulut.... ratakan dan di isi dng serunding.... dan bungkus....dan semat dng lidi... bakar atas api.


SERUNDING KELAPA


Bahan

Kelapa parut di buang kulit
Cili kering*
Bawang besar*
Bawang puteh*
Serai*
Udang kering sikit*
Ketumbar biji* (biar terasa ketumbar sikit)
Jintan kasar dan halus sikit*
Buah keras sikit*
Lada hitam sikit*
Garam
Gula
Air asam
Daun salam
Daun Limau purut

Kisar kesemua yg bertanda* dan tumis hungga naik bau.... masukkan kelapa ...... air asam, garam dan gula.... masukkan daun salam, daun limau purut dan lebihkan rempahnya... agar terasa nikmat serunding ....goreng hingga tua... jangan terlalu kering ... basah2 sikit.

Serunding kalau pedas, manis dan masam... baru terasa enak.
Kena sentiasa mengacau supaya tidak hangit......Rohana Sulaiman
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...