Pages

Followers

Sunday, March 11, 2012

TALAM ROTI LAPIS COKLAT

Salam Semua,
 
Hidangan yang menyelerakan dari:
 
( Group REks FB )
http://rohaisha.blogspot.com/2012/03/talam-roti-lapis-coklat.htm
    • TALAM ROTI LAPIS COKLAT
      Resepi: K.Wan
      Telah Di Cuba Oleh:Yatie

      Bahan-bahan:
      4 keping roti sandwich | buang tepi, siat & rendam dengan 100ml air (sy guna roti gardenia)
      50gm gula pasir
      1/4 sudu teh garam
      200ml santan KARA (sy pakai ayam brand)
      100ml air
      60gm tepung beras
      20gm tepung sagu / tepung ubi
      1 sudu teh coklat emulco (saya guna bancuhan 1 sudu besar serbuk koko + 3 sudu kecil air)

      *Acuan lompang 10-12 biji (saya guna acuan apam)

      Cara menyediakan:
      1.Masukkan roti yang direndam ke dalam pengisar.Ketepikan.
      2.Satukan air, santan, gula dan garam.Masak hingga gula larut.Biarkan suam.Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
      3.Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang direndam hingga halus.
      4.Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna asal dan satu lagi dicampur dengan coklat emulco.
      5.Tuang warna asal, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu.
      6.Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan coklat k atas lapisan bawah tadi.Lap tutup pengukus dan kukus slama 10 -15 minit dengan api sederhana hingga masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...