Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

APAM MANIS - Chinese Style


Rohana Sulaiman-(Group REKs )
‎31/3/2012
APAM MANIS - Chinese Style
- Rohana Sulaiman

Bahan A
200 gm tpg beras di ayak
410 ml air
170 gm gula

Bahan B
1 sdt serbuk yeast ( campur dng 1 sdt air suam)
1/2 sdt double action baking powder

Cara2
Sapu minyak di loyang 9 inci dan alas dng kertas greaseproof

Campurkan tpg beras, air dan gula di dlm periuk. Gaul hingga sebati.

Masak di atas api yg kecil, kacau sentiasa hingga adunan pekat sadikit.

Tapis dan sejukkan.

Bila sudah sejuk... masukkan bancuhan yis dan baking powder.. Bancuh hingga rata dan perao 8 jam.

Tuang ke dlm loyang dan kukus dng spi besar selama 25 minit. Sejukkan sabelum di potong.

(Kalau nak mkn dng kelapa kukus pun boleh)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...