Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

apam-salju-apam-beras


‎(http://www.myresipi.com/top/detail/3578)
Sumber 2 : http://hanamemories.blogspot.com/2010/11/apam-salju-apam-beras.html
Sumber : Ayu Jalinan Rasa

Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. (kalau nak kalerkan, bahagikan adunan pada beberapa bahagian dan warnakan setiap 1 bahagian dgn warna kegemaran)
5. Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain. (Ayu guna aluminium foil)
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja. —

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...