Pages

Followers

Wednesday, April 11, 2012

APPLE CRUMBLE


Apple crumble..Resepi stail org putih punya...

Bahan2 dasarnya:
8 bj apple hijau
1/2 cwn sultanas
lemon(kalau kecil 1 bj, jikalau bsr sgt 1/2 bj je)perah,ambil jus
2 sudu mkn gula pasir(nak manis lagi boleh tambah)

Utk crumble:
250 gm butter
250 gm tepung gandum
100 gm self raising(tepung naik sendiri)
250 gm gula perang secubit garam

Caranya:
1. Apple dikupas kulitnya dah di buang bahagian tgh.Potong jgn terlalu kecil or terlalu bsr sgt..sederhana je..
2.Campurkan jus lemon,gula pasir n sultanas.biarkan sebentar.
3.masukkan semua tepung n gula perang juga 200 gm butter dulu..buat seperti serbuk roti..ramas hujung jari je..
4.Bila agak sebati,masukkan 50 gm butter lebihan tadi..ramas hujung jari..buat seperti serbuk roti.
5.Lengserkan loyang dgn sikit butter, masukkan bhn dasar dulu,ratakan.
6.Taburkan crumble tadi keseluruhan apple tadi..agak2 ia menutupi apple tu.
7.Bakar pd suhu 180C selama 40 minit.Sejukan sebentar n hidangkan..
*jika dasarnya tu berbuih,bermakna ia sudah masak dah*

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...