Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

AYAM PORTUGIS


AYAM PORTUGIS
http://rohaisha.blogspot.com/2012/04/ayam-portugis.html

AYAM PORTUGIS
Resepi:Siti Latipah Yusop
Telah dicuba oleh:Rohana Sulaiman, norlieharumaini

Bahan-bahan:
1 ekor ayam | potong kecil
20 tangkai cili kering*
20 ulas bawang merah*
4v ulas bawang putih*
1 batang serai* (*kisar bersama)
4 sudu makan biji sawi | kisar berasingan
1 mngkuk santan (saya guna 300ml santan sederhana pekat)
2 labu bawang besar | hiris
4 tangkai cili merah | belah 2/ tak putus
Sedikit cuka / air limau kasturi (saya guna 3 sudu besar)
4 biji bawang merah | hiris
Garam
Gula (saya bubuh item ini)
Minyak untuk menumis

Cara menyediakan:
1.Goreng hirisan bawang merah (bawang kecil), masukkan rempah kisar dan tumis hingga naik aroma.Masukkan biji sawi kisar dan masak sebentar.Kemudian masukkan ayam dan santan.
2.Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan cuka, masak hingga kuahnya pekat.asukkan pula hirisan bawang besar dan cili merah.Bali-balikkan dan angkat.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...