Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

BISKUT DAHLIA


‎27/3/2012
Ini lah hasil dari resepi Lina Lyna yg sy cuba pagi tadi.. sedap.. masuk mulut hilang
Ini lah resepinya. Sy tak ubah langsung ..asli dari Lina Lyna

BISKUT DAHLIA - Lina Lyna

BAHAN2
300G Butter
110g ising - sukatan ni kurang manis sapa nak manis tambah lagi 30g
2 kuning telur
1 sudu kecik esen vanila
240g tepung gandum*
100g tepung jagung8*
160g tepung kastard*
yg bertanda * ayak semua tepung tu

CARA2:
1. pukul butter dan gula ising sampai kembang..
2. kemudian masukkan kuning telur dan pukul lagi sampai kembang
3. masukkan sebatian tepung tadi sikit demi sedikit dan kacau rata ( jgn lama sangat sbb lama sangat nnt kuih tak rapuh- kacau rata dlm 5 min)
4. pastu bolehlah masukkan dalam acuan kuih dahlia..
5. bakar pada suhu 175c selama 20min... tgok oven memasing gak sebenarnya.. klu lina nak tau dia masak lina tgk bawah dia.. agak2 dah kaler perang sikit kira masak la tu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...