Pages

Followers

Monday, April 9, 2012

BOTOK-BOTOK versi 2( Rohana Sulaiman)


Hari ni baru sempat mencuba dua resepi dari Rohana Sulaiman dan Puteri Nur Aisyah. Botok2 mu RS memang terangkat habis.. Anak akak Lemon Wooah sampai ratah2 lagi. Ingatkan orang muda tk suka herba2 ni..tapi sebenarnya akak ajar anak2 dari kecik makan ulam2an ni....
BOTOK-BOTOK versi 2( Rohana Sulaiman)

1 ekor ikan tenggiri - siang dan potong sakeping2
akak guna 6 ekor ikan kembung dara

Bahan kisar:

•6 btg serai
•8 ulas bwg puteh
•4 biji bwg besar
•20 gm halia
•40 gm lengkuas
•400 gm kelapa parut
•1/2 kilo rempah kari ikan ( akak guna Kari serbaguna ADABI
•20 btg cili kering
akak tambah cili padi kasi opedas tapi tak pedas jgk..

sagumpal asam - campur sadikit air ( ambil airnya) ( akak blend bersama bhn kisar.
3 helai daun kunyit - hiris halus
3 helai daun limau - hiris halus
6 helai daun cekur - hiris halus ( alamak daun ni lupa pulak nk letak..ade akak tanam..
Garam dan gula( gula akak tk letak)

Daun2 yg sy gunakan :
Pucuk ubi, ulam raja, mengkudu belanda, daun kesum, daun belinjau( tak ade), daun selasih dan pucuk buas2( tak ade), akak tambah pucuk gajus, pucuk salam/serai kayu/samak, pucuk pegaga,pucuk beluntas..semua tu akak tanam..:-)

Daun pisang utk membungkus

Cara:
Cuci bersih kesemua daun2 itu dan di potong kasar2 dan di gaul rata.

Ambil sadikit rempah di letak di atas daun2 herba yg di letak di atas daun pisang...... di letakkan sakeping ikan di atas rempah... Dan di tutupi dng daun herba tadi .. Pasti kan yg daun herba dan rempah di bubuh sacukup nya.....dan bungkus rapi2 sambil di semat dng lidi.

Kukus hingga masak ...30 minit atau lebih.

Cara akak:
1. Akak campurkan daun yang dihiris/mayang: daun limau purut, daun kunyit,daun kesom ke dalam pes kisar bersama garam.
2. Masukkan ikan ke dalam pes kisar dan gaul rata.
3. Susun daun yg dihiris kasar atas daun pisang. Letakkan ikan atasnya yang disaluti pes ke atasnya dan curahkan pes sekali lagi.
4. Letak satu lapis lagi daun yang dihirs dan curahkan pes kisar ke atasnya..
5. Bungkus daun pisang dengan sematkan dgn pengcungkil gigi. Akak ingat dulu seorang mak cik dari Sgapura jiran akak..dia siap buat daun pisang menjadi bekas yg cantik..kreatif betul..
6. Kukus.
Rempah kalau ada lebih boleh lah di simpan di tempat beku di peti ais .. Bila2 perlu blh di gunakan..

Rohana Sulaiman..terima kasih banyak2 atas resepi yg cukup sedap ni..akak buat dua bungkus..masih ade 1 bungkus lagi..nanti mkn petang ni....:-)
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...