Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

BUBUR NASI BEREMPAH VS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA TELUR PUYUH


http://rohaisha.blogspot.com/2012/04/bubur-nasi-berempah-vs-sambal-tumis.html

BUBUR NASI BEREMPAH VS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA TELUR PUYUH

Bahan Untuk Bubur:
1 cawan beras | cuci bersih
8 cawan air
2 bahagian isi ayam | potong dadu
2 ulas bawang merah | hiris
2 ulas bawang putih | hiris
3 cm halia | hiris lebar
1 kiub pati ikan bilis/ayam (saya guna jenama knorr)
1-1 1/2 sudu besar serbuk/rempah sup Adabi | dibancuh dgn sedikit air
½ batang lobak merah | potong dadu
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan taburan:
Daun bawang secukupnya
Cili merah secukupnya
Cili hijau secukupnya

Cara menyediakan:
1.Cuci beras hingga bersih dan masukkan kedalam periuk bersama air.
2.Masukkan kesemua bahan-bahan hiris seperti bawang merah, bawang putih, halia, kiub ikan bilis/ayam, lobak merah dan ayam.Biarkan hingga mereneh dan lembut.Sesekali dikacau gaul agar tidak berkerak.
3.Apabila bubur sudah kelihatan agak kembang, masukkan pula bancuhan rempah sup disertai dengan gula dan garam.
4.Tutup api apabila bubur benar-benar telah masak.
5.Hidangkan bubur bersama sambal tumis ikan bilis bersama telur puyuh.Taburkan juga hirisan cili merah dan cili hijau daun daun bawang.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...