Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

GULAI NASI BERLAUK


Kak Jie JieIbu Zai n teman2 ni resepi rencah/awas gulai nasi berlauk versi klate resepi my m0m..s0ri pic x ensem..c0z ni st0ck yg lama yg smpn dlm chiller..mak sy buat 2x seminggu..huhU ^^'

-bahan rencah/awas gulai nasi berlauk-

Bawang merah-hiris
Bawang putih-hiris
Halia-hiris
4 serangkai

*5kg Bawang merah
*1kg Bawang besar h0len/kuning
*3 labu Bawang putih
*Halia
*Lengkuas
*Kunyit
*Cili kering -8 senduk size yg sederhana
1.2kg Minyak masak
1kg serbuk kari ayam&daging adabi
Garam - 1 senduk yg sederhana
Blend semua bahan yg bertanda [*]
______________________________
-bahan untuk gulai-

Ayam-d p0t0ng/d bersihkan n d t0s..
Rencah/awas gulai yg siap d masak
Garam
Nisey
Gula
Ajin0m0t0
Asam keping
Kerisik
Santan-asing cair n pekat

-cara masak rencah/awas-

1st kna buat perencah/awas gulai dulu..ni x de standard recipe sgt utk halia/lengkuas/kunyit/n bhn hiris tu agak2 jer..tp yg lain f0ll0w jer sukatan tu..bleh kecikkan resepi ni mak sy buat byk utk berniaga..
-panaskan minyak masak tumis bahan hiris+4 serangkai sehingga naik bau n keperangan..
-masukkan semua bahan blend+serbuk kari..kacau sebati di atas api sederhana..
-masukkan sedikit garam..
-masak sehingga betul2 masak/naik minyak/kering supaya tahan lama..
-masukkan dlm tupperware n b0leh di simpan di dalam chiller..

_____________________
-cara masak gulai nasi berlauk-

-1st masukkan ayam ke dalam periuk..
-kemudian masukkan rencah/awas-sukatan biar sebati dgn kuantiti ayam..
-kacau d atas api yg sederhana sehingga air ayam keluar/sdkt kering..
-masukkan santan cair..kacau sebati n biarkan didih utk seketika..
-masukkan garam+gula+aji+nisey+kerisik+asam keping secukup rasa..
-masukkan santan pekat..n masak sehingga bt0l2 didih..
-sedia d hidang..

**rencah/awas ni juga b0leh d gunak’ untuk m’buat gulai daging/inti karipap/kuah r0ti canai..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...