Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

HOKAIDO CUP CAKE


selamat ptg sume..da siap sume ke menu utk minm ptg arini?sy da siap..ni la hokaido cup cakes..mmg la sedap..mkn sambil pejam2 mate tu..terbayang2 negara hokaido hihihihi..so lps ni xyh nk g hokaido lg cr cuppies ni,kt mesia pun da de..resepi later2 ek,kite jamu mate dulu..layannnn...


BAHAN BAHAN
sumber:dapur kak zu..
A) 4 biji putih telur
1 tsp garam
80 gm gula halus

Putar sehingge menjadi kental ( MERINGUE )

B ) 4 biji kuning telur
30 gm gula castor
1 tsp esen vanilla
40 ml minyak jagung
40 ml susu segar

C ) 55 gm tepung kek
20 gm tepung custard
1 tsp baking powder

jom buat:

1. Ayak tepung kek, tepung custard dan b.powder
2. Putar telur kuning dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan susu segar.
4. Masukkan tepung dan gaul sebati
5. Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan kedalam cup 3/4 penuh ( 80 peratus cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelembong udare di dalam kek )
7. Bakar pade suhu 170 C selame 15 minit hingge 20 minit atau sehingge masak kekuningan )

BAHAN CUSTARD

1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega/ butter

1.Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat. Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan kesemua bahan. .Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini
2. Setelah kek masak dan kek telah sejuk picit custard di tengah tengah kek.Cucuk nozle ke dalam dan picit.
 — with Maz Linda.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...