Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

KOLE KACANG



kole kacang

http://syakitchen.blogspot.com/2012/03/kole-kacang.html

bahan-bahan:
1 cawan santan pekat**
1 cawan gula merah*
2 sb gula pasir*
1 cawan air*
beberapa helai daun pandan disimpul*
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam


cara-cara:
1)masakkan bahan bertanda ** sehingga menjadi tahi minyak.apabila siap,ambil tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dalam kuali
2)masak bahan bertanda * sehingga larut..sejukkan dan ketepikan dulu
3)masukkan tepung kacang hijau,santan garam dan air gula merah dalam satu bekas...kaau sehingga sebati
4)masukkan adunan tadi kedalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa tadi.selalu dikacau agar tak bergentel nanti..masak hingga pekat,tuang adunan kedalam bekas atau loyang
5)bila adunan sejuk bolehlah dipotong,terlebih dahulu taburkan dengan tahi minyak..siap..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...