Pages

Followers

Saturday, April 21, 2012

KUIH LOMPANG


KUIH LOMPANG
http://rohaisha.blogspot.com/2012/04/kuih-lompang.html
resepi:Kak Wan@citarasawan

Bahan A:
1 cawan gula
2 cawan air

Bahan B:
2 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi atau tepung sago
2 cawan air
1 sudu teh esen rose (saya guna esen pandan)
1 sudu teh air kapur

Bahan C:
1/2 biji kelapa parut
Sedikit garam
(Gaulkan dan kukus sebentar)

Cara-cara:
1.Masak bahan A hingga larut
2.Satukan bahan B, sebatikan dan tuangkan bahan A (air gula), gaul hingga rata, kemudian ditapis.
3.Celupkan jari, jika melekat pada jari, bolehlah digunakan.Panaskan pengukus dan acuan lompang.
4.Tuang adunan ke dalam mangkuk lompang dan kukus selama 25-30 minit.
5.Jika mahu lompang berwarna warni, asingkan adunan dan titikkan dengan pewarna di sukai.
6.Setelah masak biarkan sejuk dan keluarkan lompang.Hidang dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...