Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

LAKSAM 2


Bonda izinkan sy share recipe kat sini yer....halalkan.....yg ni pula recipe Laksam bonda Wan Mazlah Azizan....pun jd juga.....jd syiok pula sy nak membuat laksam ... kedua2 recipe dari ibu zai & bonda mmg terbaekkkk.....smg Allah membalas setiap kebaikan kita berkongsi recipe bersama2 kita semua...(~.^)

1) guna tepung beras cap bunga teratai 500g
2) bancuh tepong beras dgn secubit garam dlm jag saiz biasa.air biar penuh. kacau rata. biar 5 minit. saya sukat airnya supaya x trkurang atau trlbih air sukatannya 500grm tpung, 1250 ml air (ikut sukatan kak norma taha)
3) oleskan minyak keatas tutup periuk atau loyang.
4) setelah air pengukus mendidih, tuang secawan larutan tepung kedalam loyang, lalu di kukus. sekejap sj, tepung itu akan menggelembong menandakan laksam dah masak.
5) bila dah masak, angkat, biar sekejap. jika mahu gulung, hendaklah laksam masih panas atau suam.
6) gulung ketika panas, masih lembut. bila sejuk, ianya akan kelihatan cantik. utk menggulungnya, gunalah apa2 mengikut kesesuaian..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...