Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

Mee Bandung Pak Su


Mee Bandung Pak Su
Sumber : Pak Su / http://ucubakery.blogspot.com/
Link : http://ucubakery.blogspot.com/2012/04/mee-bandung-dari-restoran-ub.html

Bahan-bahan

1 bungkus mee kuning

Bahan utk kuah ;

5 sb Cili giling - kalau nk pedas, boleh tambah
4 sb sos cili kimball
4 sb sos tomato kimbal
1 sb sos tiram
2 biji bawang besar - dicincang
5 ulas bawang putih - dipukul/dicincang
1/2 inci halia - hiris besar2
1 bungkus sup bunjut - brand adabi
Garam
2 biji telor - dipecahkan (tujuan utk memekatkan sedikit kuah
3 biji telor - utk dimasukkan dlm kuah
Sawi
Kobis - x letak
Minyak utk menumis
Air - ikut kepekatan yg diingini
Daun sup
Bawang goreng
Udang/ayam/sotong


Cara-cara

Celur mee kuning - masukkan dlm bekas berasingan
rebus@ celur sawi - masukkan dlm bekas yang berasingan
Tumis bawang putih, bawang besar dan cili giling hingga kekuningan
Kemudian masukkan air (ikut kepekatan yg diingini), sup bunjut dan sos cili/sos tomato/garam
Setelah beberapa minit, masukkan udang/ayam
Agak2 udang/ayam dah masak baru masukkan telur yang telah dihancurkan tadi ke dlam kuah- utk memekatkan sedikit kuah
Apabila kuah dah sekata mesra barulah dimasukkan telur sebiji sebiji kedlm kuah tadi. (kalau nk selamat@cantik, pecahkan dulu dlm mangkuk lain baru masukkan dlm kuali yg ada kuah tadi)
Bolehlah dihidang dengan daun sup/limau/ bawang goreng

** kalau nak pedas lagi..masukkan cili padi

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...