Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

MEE SIAM KUAH SINGAPURA


‎2/4/2012
MEE SIAM KUAH SINGAPURA cara Rohana Sulaiman

Bahan Asas
Mee Hoon (rendam dlm air yg di bubuh warna kuning jika tak mau bubuh warna pun tak apa)

3-4 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Puteh *
Chilli Kering *
Udang Kering * ( cukup utk buat rencah mee- tak perlu bnyk... nnti terasa pulak udang kering)
3 sdm Taucheo * ( agak2)
Garam

Kisar semua yg bertanda *
Goreng mee saperti biasa.
Garam sacukup rasa jng masin sbb nnti nak bbh kuah.

Bahan Kuah

4 biji Bawang Besar *
3 ulas Bawang Puteh *
Chilli Kering *
3 sdm Taucheo *
Kacang Goreng
Garam
Gula
Air Asam
3 kpg Asam Keping

Cara:
Kisar semua yg bertanda *
Tumis hingga garing kemudian masukkan asam keping, air asam dan kacang tanah, garam gula sacukup rasa. Mesti ada rasa masam dan manis. Jangan pekat sngt sedang2 aje. Kalau cair pun tak apa janji ada rasa.

Bahan Tambahan
Sambal tumis
Telur Rebus
Limau Kasturi
Tahu yg di dadu kecil dan di goreng
Daun kucai utk taburan
Taugeh yg di celur. ( taugeh ni jng digoreng dng mee takut tak tahan. Celur aje nnti bila nak makan bubuh aje bersama mee bnyk mana yg kita nak )

PS: kalau bubuh santan sadikit pd kuah nya dah jadi MEE SIAM MAMAK

BY ROHANA SULAIMAN

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...