Pages

Followers

Monday, April 9, 2012

NASI DAGING


Semalam Sabtu 7/4/12 saya masak nasi daging (ikut resepi Chef Hanieliza Kamarudin dari bukunya 'Senangnya Memasak...Nasi') & dalca ayam + sayur2an. Syukur alhamdulillah..jadi & sangat sedap dimakan..terima kasih Chef Hanieliza..
Bahan A
- 1 Kilogram daging (dipotong sebesar 4 inci & direbus dgn halia sehingga lembut)
- 6 cawan beras basmati
- 7 cawan air rebusan daging
- 1/2 cawan susu cair
- 3 sudu makan minyak sapi
- 3 biji tomato (dicincang)
- 3 sudu makan rempah kurma (dibancuh dgn sedikit air)
- 2 sudu makan kismis
- 5 helai daun pandan (disimpul)
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan B
- 2 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum buah pelaga
- 1 labu bawang besar (dimayang halus)
- 3 ulas bawang putih (dimayang halus)
- 1 inci halia (dimayang halus)

Cara membuatnya:

1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi elektrik. Kemudian tumiskan semua bahan B.
2. Masukkan rempah kurma yang sudah dibancuh dan kacau sehingga pecah minyak.
3. Masukkan air rebusan daging, tomato, susu cair dan daging. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan daun pandan, garam, gula, beras dan kismis
5. Pindahkan periuk nasi elektrik ke dalam bekasnya dan biarkan nasi masak seperti biasa.
6. Hidangkan dengan dalca sayur-sayuran dan air asam.

• Boleh gunakan rempah nasi daging yang dijual di pasaran.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...