Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

NEKBAT


NEKBAT TERENGGANU. Dessert kegemaran pd bulan Ramadhan. Selalunya beli jer cuma sira buat sendiri..resepi dipetik dr blog - BAHAN-BAHANNYA: (INGREDIENTS)

1 bungkus tepung beras ( 1 pack rice flour)

12 biji telur ayam (12 eggs)

gula untuk menyira (sugar to make sugar water)

daun pandan. (pandan leaves for flavour)

CARA MEMBUATNYA: (STEPS)

1.Tepung beras digoreng dengan api yang sederhana hingga kering. Biarkan hingga sejuk. ( stir the rice flour in the pan till dry on low heat - leave it to cool to room temperature)

2. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih. (Beat the egg till fluffy)

3. Panaskan acuan tembaga, campur sedikit minyak . Ambil buib telur sapukan mangkuk ayam. (heat the copper mold, glaze it with some oil and glaze again using the egg foam)

4 Taburkan sedikit demi sedikit tepung beras sehingga pekat. Kemudian masuk dalam acuan dan bakar hingga kuning. (sprinkle the rice flour a little by little till reach a consistency and bake em till it turn yellow - when it is done, cool it to room temperature)

CARA MEMBUAT SIRA: (STEPS TO MAKE SUGAR WATER)

1. Masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula pasir ke dalam bekas. ( pour 2 glass of water and 10 table spoon of sugar into a pot)
2 Bila air mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat. (10 sudu gula untuk 10 biji netbat.). (when the water reached the boiling point, add pandan leaves - can be replaced with cinnamon for cinnamony taste or rose water - 10 tbs of sugar for 10 nekbat - the nekbat will expand 3 times in size once it is soaked in the sugar water)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...