Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

Rojak sotong


Rojak sotong...ada yg suka tak?
http://dapur-mamasya.blogspot.com/2011/10/rojak-bandung-rojak-sotong.html
bahan2 utama
600 gm sotong kering yg sudah dikembangkan (potong kecil -saiz ikut suka)- guna sotong putih frozen.
200 gm sayur kangkung (dibersihkan, potong seperti memasak sayur)
150 gm kacang tanah (sangai dan tumbuk separuh halus) atau beli yg dah siap jer
beberapa keping tahu kering (“tahu pok”) atau tahu basah
1 batang timun, **tambah sekuang,daun salad

bahan-bahan sos
3-4 sudu besar cili kering dah kisar - tambah kalau nak pedas
1 kpg gula manisan yg besar
1 sb gula
3/4 cwn air
2 1/2 sudu makan (penuh) kuah rojak buah
5 sb sos tomato
1/2 sudu makan cuka
1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dgn 1 sudu makan air)
Cara:
1. Masak gula melaka bersama air hingga gulanya larut. Tapis dan tuang ke dalam periuk.
2. Masukkan pula semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendidih.
3. Akhir sekali, tuangkan bancuhan tepung jagung tadi utk memekatkan sambalnya. Matikan api.pastikan sos cukup masak(cili dah hilang baunya) barulah ditutup api.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...