Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

ROTI BERYANI LAPIS


ROTI BERYANI LAPIS

Bahan-bahan A (inti) :
200gm daging cincang
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar rempah beryani + sedikit air
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu besar lada hitam*
2 bii bawang besar dipotong dadu
1 tin cendawan butang
8 biji telur (dipukul sedikit)

garam dan gula secukup rasa


Cara:
Panaskan minyak sapi dan tumis bahan tumbuk.
Masak sehingga naik bau dan garing.
Masukkan rempah, masak sehingga wangi
Masukkan daging dan sedikit air dan garam serta gula.
Kacau sebati
Masukkan bawang besar yang dipotong dadu dan cendawan butang.
Bila dah rata masukkan telur yang telah dipukul sedikit
Bila semua dah rata, angkat dan sejukkan.

Bahan B (lapisan roti)
3 cawan santan
1 cawan susu cair
1 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
1 bungkus roti (12 keping)


Bahan C:
2 bii telur

Dipukul sebati untuk curah pada adunan
Bahagi 3 untuk 3 lapisan



Bahan D:
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
daun sup secukupnya
keju cheedar @ mozarella secukupnya disagat

Cara penyediaannya:
Acuan 9 x 9 x 3 inci dengan foil sapu sedikit minyak
Adunan roti dibahagi 3 bahagian.
1 bahagian dimasukkan dlam acuan
Tabur inti
Curahkan telur
Tabur sedikit bahan hiasan
Ulang langkah yang sama sebanyak 3 kali
Lapisan terakhir, lapiskan roti, kiraikan dengan telur, tabur bahan hiasan dan bawang goreng
Bakar sehingga masak
Biarkan sejuk baru dipotong
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...