Pages

Followers

Monday, April 9, 2012

SAMBAL BUDU JANTUNG PISANG


Resepi kedua dari Puteri Nur Aisyah Jantung Pisang

( Akak namakan Sambal Budu Jantung Pisang)
Bahan2
Bwg Besar 1 ulas *( akak masukkan 1/2 shj)
Bwg Pth 1 ulas*akak masuk 2 ulas..
akak tambah bawang merah 1 ulas.*
*dihiriskan
Cili padi ikut kepedasan sendiri ( separuh akak hiris dan separuh lagi biarkan sebijik2)
1 asam kpg
Ikan bilis
Budu
Serai 2 btg diketuk( akak hiris halus).
akak tambah santan pekat dan sejemput kelapa parut ( tumbuk halus)
Ini rahsia untuk sedapkan budu...
Cara:
Tumiskan bwg besar, bwg merah,pth,ikan bilis,serai sampai wangi dan( sedikit garing). Lepas 2 ble lah boh Budu dan tambah air sikit santan pekat dan kelapa parut. Biarkan ia mendidih dan ble lah boh perisa ( akak tk buh ) dan garam jika perlu.
Ble lah boh Jantung Pisang dan kacau serata. Bila dah mendidih dan jantung dah masak ble lah ttp api.

Terima kasih Puteri Nur Aisyah. Maaflah kalau akak sikit derhaka pada resepi asal puteri.. Sedap sungguh..anak akak sampai ratah2 lagi...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...