• SIZZLING YEE MEE
    http://rohaisha.blogspot.com/2012/04/sizzling-yee-mee.html

    resepi:Lilidvalley

    Bahan-bahan:
    2-3 sanggul /gulung yee mee
    5 ulas bawang putih (saya ketuk)
    5 biji cendawan shitake/ cendawan kering | rendam sehingga agak lembut dan potong 4
    1 keping dada ayam | potong ikut citarasa
    3 biji cili kering | potong 2
    2 sudu besar sos tiram
    3 sudu besar kicap cair
    1 sudu besar kicap pekat
    1/2 inci halia | hiris nipis
    Serbuk lada hitam
    Garam | secukup rasa
    Beberapa titik minyak bijan
    1 sudu besar tepung jagung | dibancuh dengan sedikit air
    Sedikit minyak untuk menumis

    Cara-cara:
    1.Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
    2.Masukkan ayam yang telah dipotong sehingga agak empuk.
    3.Masukkan 2 cawan air.
    4.Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat.Masukkan pula serbuk lada hitam.Biarkan mendidih.
    5.Masukkan cendawan serta sayur-sayur lain.Tunggu 2-3 minit.
    6.Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
    7.Titikkan minyak bijan beberapa titik, jangan banyak-banyak.
    8.Akhir sekali masukkan yee mee, biarkan sebentar dan hidangkan panas-panas.

    nota rohaisha:pastikan garam di masukkan sekadarnya kerana kuah sudah ada rasa masin.