Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

TALAM ROTI LAPIS STRAWBERI KAPUCINO


TALAM ROTI LAPIS STRAWBERI KAPUCINO
http://rohaisha.blogspot.com/2012/04/talam-roti-lapis-strawberi-kapucino.html

TALAM ROTI LAPIS STRAWBERI KAPUCINO
Inspirasi dari:Talam Roti Lapis Coklat (Kak Wan@citarasawan)
Olahan:rohaisha

Bahan-bahan:
4 keping roti sandwich
50gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
200ml santan
100ml air
60gm tepung beras
20gm tepung sagu/tepung ubi
3 sudu kecil esen strawberi
Pewarna merah secukupnya
2-3 sudu kecil pes kapucino

Cara menyediakan:
1.Masukkan roti yang direndam dalam pengisar.Ketepikan.
2.Satukan air, santan, gula dan garam.Masak hingga gula larut.Biarkan suam.Masukkan tepung beras dan tepung sagu, gaul rata.
3.Tuang campuran tadi ke dalam pengisar dan kisar bersama roti yang direndam hingga halus.
4.Bahagikan kepada 2 bahagian, satu warna merah dan dicampurkan dengan esen strawberi.Satu lagi dicampur dengan pes kapucino.
5.Tuang warna merah, kukus selama 5 minit dalam pengukus yang dipanaskan terlebih dahulu.
6.Tanpa mengangkat dari pengukus, tuang adunan kapucino ke atas lapisan bawah tadi.Lap dan tutup pengukus, kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana hingga masak.
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...