Pages

Followers

Thursday, April 19, 2012

Tapai pulut yg cukup manis.


Tapai pulut yg cukup manis...
http://dapur-mamasya.blogspot.com/2012/04/tapai-beras-yg-cukup-manis.html
bahan
1/2 kg beras pulut - rendam 1 mlm
1/3 biji ragi-hancurkan/tumbuk halus
bekas yg secukupnya utk isi tapai@daun pisang/daun getah

Cara
1.Tapis dan kukus pulut.
2.Selepas seketika dlm 5 min,pulut dah agak keras...renjis dg air sejuk.kukus lagi hingga wapnya keluar dari tutup periuk.
3.Angkat dan masukkan dlm besen, siram air panas 1 cwn.kacau biarkan seketika.
4.Kukus semula sehingga asap keluar byk dr tepi tutup periuk....tanda pulut masak.
5.Sejukkan pulut...pastikan pulut betul sejuk sebelum langkah seterusnya.nanti tapai jadi merah
6.Hancurkan ragi dan ayak ragi dg penapis atas pulut. kacau rata.
7.Bungkus tapai dg daun pisang atau daun getah atau isikan dlm bekas kecil.
8.Simpan/Peram tapai dlm bekas tertutup samada dlm periuk atau masukkan dlm bekas tupperware tertutup dan simpan dlm kotak.Jgn buka sehingga 2 mlm . barulah boleh makan....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...