Pages

Followers

Wednesday, April 4, 2012

TEMBOSA IKAN


‎"TEMBOSA IKAN" recipe dari mak mertua kakak ipar ku......memang berbaloi2 ....terbaekkk wokkk...hihihihi.....jemput mamam...(~.^)

~Kulit Karipap~
1/2kg tepung gandum
2 sudu marjerin dan 4 sudu minyak - dipanaskan
air sejuk secukupnya

~Cara Membuaqt kulit Karipap~
~ Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung
~ Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.

~Inti Ikan~
~ santan pekat dalam 2 cawan + 1 cawan santan cair
~ 1 kg ikan selayang/kembung/sardin - rebus dan asingkan isinya kemudian di blend
bersama santan
~ 1 sudu kecil halba
~ 8 ulas bawang merah - mayang halus
~ 1 inci halia - mayang halus
~ Garam, aji & gula secukup rasa

~Cara-caranya~
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus
2. Masukkan dalam kuali isi ikan yg dikisar td, hingga hampir pekat.
3. Masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Angkat dan sejukkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...