Pages

Followers

Monday, April 9, 2012

‎~UDANG TEMPOYAK PUCUK KAYU~


‎~UDANG TEMPOYAK PUCUK KAYU~

~BAHAN-BAHAN~

15 Ekor Udang Harimau

~Bahan Hiris~
1 ikat pucuk ubi
1 helai daun kunyit
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai


~Bahan Tumbuk~
1 inci kunyit hidup
10 biji cili padi

~Bahan2 Lain~
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk air
1 papan petai (belah 2)
3-4 sudu tempoyak
Garam & aji secukupnya

~Cara2nya~
~ Didihkan Santan pekat, air, petai, tempoyak, bawang besar, bawang putih, serai & bahan kisar
sehingga sederhana pekat.....
~ Masukkan daun kunyit & pucuk ubi ...masak sampai pekat yg diingini...perasankan garam & aji
~ Masukkan udang masak sehingga udang masak 7 bertukar warna merah.....(jng terlalu lama nanti
udang akan kecut....

~ Bahan Hiasan~
~ Daun Pisang (Gunting ikut kretiviti)
~ Bunga Kantan (yg kembang)
~ Daun Parsley

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...