Pages

Followers

Sunday, May 6, 2012

Custard jelly...


Custard jelly...

http://mybakingworkshop.blogspot.com/2012/05/custard-jelly.html


Custard jelly

Bahan2:
A
1 paket Nutrijell konyaku jelly
1 cup (200g) gula caster
700ml air
- ikut arahan memasak pada label konyaku jelly yang di beli

B
1 tin susu cair
1 tin sweet corn cream style
2 cup (400g) air
1 cup (200g) gula
3 tbsp tepung kastard

C
ais batu

Cara2 membuat jelly:
1. Masak konyaku jelly ikut arahan dalam paket masing2.
2. Tuang dalam acuan & biarkan mengeras 1/2 jam.
3. Kemudian, potong jelly kecil2. Ketepikan.

Cara2 membuat custard:
1. Dalam periuk sederhana besar, satukan susu cair, air, gula & tepung kastard. Masak atas api sederhana hingga agak pekat.
2. Matikan api, masukkan sweet corn cream style & gaul sebati. Biarkan sekejap hingga sejuk.
3. Kemudian, tuang kedalam bekas yang besar & masukkan jelly yang telah di potong tadi, gaul hingga sebati & masukkan ais batu (jangan terlalu banyak nanti akan cair). Sedia untuk dinikmati.
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...