Pages

Followers

Sunday, May 6, 2012

-kek sarang semut/gula hangUs-Miz Kema


jUst sharing..

-kek sarang semut/gula hangUs-

2 cup gula
1 cup air panas
125gm butter

*masak gula sehingga perang/sdkt gelap..masukkan air panas+butter..sejukkan..

7 biji telur gred B
2 ½ cup tepung kek/tepung gandum+2tsp baking p0wder
4tsp s0da bicarb0nate
2 cup susu pekat
1 cup susu cair
2tsp esen vanilla

-putar telur+esen sehingga kembang/putih..
-masukkkan susu pekat putar sebati
-masukkan tepung yg diayak bersama s0da selang seli dengan susu cair
-masukkan caramel dan kacau sebati..
-perap 3-4 jam utk sarang yang penuh..
-panaskan 0ven 180c..
-bila masukkan l0yang kek guna suhu bawah 180 dan suhu atas 160 selama 45 minit..
-selepas 45 minit..guna suhu 170-175 selama 15 minit..

**suhu bergantung kepada jenis 0ven..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...