Pages

Followers

Sunday, May 6, 2012

Kuah rojak mamak (versi melayu)


Kuah rojak mamak (versi melayu) cara Nor Azmah

200gm kacang di goreng dan di blend
sesenduk lebih cili blend
4 biji bwg besar di blend
5 biji kentang di rebus dan di blend
2 senduk besar gula merah
2 senduk besar gula pasir
garam secukup rasa
air asam jawa

Cara2nya

bahan yg di blend seperti bawang di tumis dng sedikit minyak..bila dah naik bau bubuhlah cili dan masak spai cili td betul2 masak barulah bubuh gula..gula merah.garam kacang tanah kentang yg di blend td dan air asam...masak sehingga kuah tu..mendidih barulah di angkat..anggaran 1 jam

saya masak ikut sukatan sendiri mcm gula klu rasa kurang manis boleh tambah lg...gula merah pun mcm tu ..gunanya utk cantikkan wrn kuah tadi...

*kuah rojak mesti ada rasa masam2 sikit dan manis*
*kentang tu utk pekatkan kuahnya...bubuh semasa letak kacang td...

saya memang sangat rojak nie ingat waktu remaja dulu pantang jumpa mamak jual mesti beli...tapi bila dah kawin dan ada anak ..mereka pun pandai makan rupanya...tu yang belajar dengan kawan...ini hasilnya nak kongsi dengan kawan-kawan kuah rojak mamak versi melayu buat

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...